Aless De Bock wint klimkoers in Herbeumont

Foto van Eddy De Bie

Eerstejaars junior Aless De Bock heeft uitgerekend op zijn 17de verjaardag de klimkoers in Herbeumont gewonnen. Op tien kilometer van de meet ging hij in zijn eentje aan de haal en haalde het uiteindelijk met een half minuutje voorsprong op zijn ploegmaat Jasper Schoofs uit Balen. 

Hiermee bezorgde de knaap uit Hechtel zichzelf een schitterend verjaardagscadeau. Zijn eerste zege van het seizoen trouwens en ook zijn eerste als junior. Al heeft hij als eerstejaars ook al wat andere adelbrieven op tafel gelegd met onder meer een 5de plaats in de Ronde van Vlaanderen en een 8ste stek op het BK tijdrijden. Ook droeg hij vorige week nog enkele dagen de gele leiderstrui in de Spaanse rittenwedstrijd in Basaya om uiteindelijk beslag te leggen op de 3de plaats in het eindklassement, gewonnen door Jasper Schoofs. 

Deze loodzware klimkoers in Herbeumont werd vooral gekleurd door Limburgse juniores waarvan is geweten dat het een toplichting is.  Toen zich op ruim 70km van het einde al een kopgroep van ongeveer twintig renners vormde, waren  De Bock, Driesen en Widar mee. Lang duurde het niet of nationaal kampioen Jarno Widar trok samen met Niels Driesen op avontuur. Twee super sterke kerel en trouwens ook de nummers één en twee van het nationaal kampioenschap, toen in een totaal vlakke koers maar van beiden is geweten dat ze een aardig stukje bergop kunnen fietsen. 

Velen zullen toen al gedacht hebben dat de koers gereden was en die twee toppers het voor de zege zouden uitvechten. Maar Herbeumont is zeer lastig en achter hen bleef men ook koersen. Gevolg: de twee werden na een vlucht van zo’n 40km gegrepen door een achtervolgend groepje met daarbij nog steeds De Bock.  “Nochtans voelde ik me niet super”, verraste Aless na de wedstrijd. “Vorig jaar reed ik hier ook als nieuweling. Toen werd ik 5de en heb ik geleerd dat je op dit parcours moet blijven volhouden en dat het zonder twijfel bij iedereen pijn doet.” 

Meteen nadat de achtervolgers het duo Widar-Driesen hadden gegrepen, zonderde zich op één van de vele hellingen een vijftal af: Eeman, Schoofs, Cranage, Donie en De Bock. Er restte de renners toen nog 25km. Ze sloegen een kloof van een minuut op de achtervolgers. Op 10km van de finish achtte De Bock zijn moment gekomen, ging alleen en won. 

“Met ploegmaat Jasper Schoofs mee in de kopgroep was het logisch dat we iets zouden proberen. Mijn uitval bleek de goede. Eens een kloofje voelde ik me achter mij gesteund door Jasper. Al leken die laatste kilometers echt een eeuwigheid te duren en was het harken om een laatste keer de Côte du Teme, waar de aankomstlijn was getrokken, op te klauteren,” aldus de winnaar. 

Volgend weekend neemt Aless De Bock deel aan een lastige rittenwedstrijd in Valromey. “Daarna gaat het blok er even op want ik ben al van in maart druk bezig. Wat rust dringt zich op.” Al blijkt dat niet meteen als je zijn goede vorm en schitterende uitslagen van de jongste weken bekijkt. 

De klimkoers bij de tweedejaars nieuwelingen werd gewonnen door Edouard Claisse die de sterkste van een kopgroep van drie bleek. Of was misschien toch Lummenaar Yoram Knaepen dat? In ieder geval reed hij op 10km van de finish lek, kon na een felle achtervolging weer aansluiten om uiteindelijk 3de te worden.  Zijn zoveelste dichte ereplaats in een grote wedstrijd.