Aless De Bock wint Ronde van Vlaanderen en volgt Widar op.

Als 14de bolde Aless De Bock een week geleden tijdens het provinciaal kampioenschap in Jesseren over de meet. Hij had de beslissende ontsnapping gemist. Een grote vlucht die vertrekt in twee schijfjes en dan als favoriet niet mee zijn, is een fout maar ook het gevolg van een deelnemersveld waarin slechts enkele renners er bovenuit steken. Als je dan je gat licht krijg je automatisch het ganse peloton op je wiel. Dat moest Aless ondervinden. Pas toen de definitieve trein vertrokken was, kon hij zich losmaken uit het peloton. Vanaf toen bleef hij in zijn eentje tussen de kopgroep en het peloton rijden. Een grootste prestatie. We schreven toen na afloop dat hij misschien wel de beste renner in de koers was.
Het bleek alvast een schitterende training voor het grote werk waaronder dit weekend de Ronde van Vlaanderen en volgend weekend het Belgisch kampioenschap.
De eerst grote vis is met het winnen van de Ronde van Vlaanderen al binnen. Hij haalde het met 20″ voorsprong op de Deen Magnus Carstensen, niet de eerste de beste aangezien hij een week geleden eindwinnaar werd van de hoog aangeschreven Tour de Himmelfart waarin hij trouwens twee ritten won. De Bock in het slot van de wedstrijd zijn Deense medevluchter af.
De Bock en de Deen maakten deel uit van een vroege vlucht van elf renners. Maar toen een achtervolgende groep naderde, schudden De Bock nog eens aan de boom en alleen Carstensen en Van den Meerssche konden nog mee. Laatstgenoemde moest later afhaken waardoor er nog twee leiders overbleven. “Ik merkte dat op het einde het beste eraf was bij de Deen”, aldus Aless. “Daarom heb ik op de Wolvenberg een demarrage geplaatst en moest hij achterblijven.”
Dit is voor het tweede jaar op rij dat een Limburger deze Ronde van Vlaanderen wint. Een jaar geleden perste Jarno Widar een gelijkaardig nummertje uit zijn kuiten. Later werd de Wellenaar toen ook nog Belgisch kampioen. De tegenstand is zondag in Koksijde verwittigd.

Aless draagt deze mooie overwinning op aan zijn oma. “Ik zit op de sportschool in Gent en mijn oma Marie-Jeanne woont in Zele. Ik woonde daarom de jongste twee jaar bij haar. Maar onlangs werd ze ziek waardoor het voor haar heel lastig werd en ik nu op internaat zit en terug in Hechtel woon. Deze overwinning is voor haar”, aldus De Bock die afgelopen winter op de splinternieuwe piste van Heusden-Zolder nationaal kampioen omnium werd, maar daarna last kreeg van de knie waardoor hij begin dit jaar een volle maand aan de kant moest blijven en onlangs in de Vredeskoers opnieuw de goeie benen vond.

Lees ook in HBvL

De uitslag van de Ronde van Vlaanderen voor juniores.