Perfecte overstap van nieuwelingen naar juniores voor Vanden Wijngaert

Omdat Matteo Vanden Wijngaert één van de drie juniores is die dit seizoen al een koers heeft gewonnen, was hij begrijpelijk voor de start van het provinciaal kampioenschap in Jesseren favoriet. Een rol die hij voortreffelijk heeft gespeeld. Hij heeft het koersverloop bepaald en uiteindelijk ook gewonnen. Limburg heeft een mooie en verdiende junioreskampioen. Eentje met potentieel voor de toekomst.

Omdat Zonhovenaar Matteo Vanden Wijngaert (16) ook graag en veel crost had hij na afloop van het winterseizoen wat rust nodig. Pas een maand geleden spelde hij voor het eerst een rugnummer op voor een wegwedstrijd. Zijn tweede koers in Geluveld was al meteen raak. En dat voor een eerstejaars junior! Ondertussen heeft hij vijf wegkoersen gereden waarvan twee overwinningen en een vijfde plaats. Beter kan nauwelijks. “Voor de start van het seizoen was het voor mij even koffiedik kijken. Er is toch wel een verschil qua koersstijl bij de nieuwelingen en juniores. Maar blijkbaar ligt deze categorie me een stuk beter: die grotere versnelling, de langere afstand, het aanvallender koersen,… . Vandaar dat ik ook niet bang was om er op het PK (dat 90km in plaats van de geplande 112km lang was nvdr.) meteen de beuk in te gooien. Ik wou er op dit toch wel vrij lastige parcours een zware wedstrijd van maken. Dan ben ik in de sprint op mijn best. En dat is dus ook gebleken”, aldus de 16-jarige nieuwe kampioen.
Vooraf was hij er nochtans niet zo gerust in. “Omdat ik de dag voordien in Beciers, op een gelijkaardig parcours als dat van Jesseren, aan het Waals kampioenschap had deelgenomen.”
Omdat hij deel uit maakt van een Waals team kan dat. “Ik werd daar weliswaar 11de maar kwam er toch met een niet zo goed gevoel van terug. De benen waren niet super maar ook wist ik niet goed hoe me te gedragen tijdens de wedstrijden. Omdat we daar met misschien wel 50 ploegmaats aan de start stonden wist ik niet altijd wanneer ik wel of niet mocht rijden,” glimlacht Matteo. “En onderweg reed ik toch ook wel een beetje met het PK in het achterhoofd. Dat was een wedstrijd die ik voor het seizoen al had aangestipt. Vooral omdat het de eerste keer is sinds heel lang dat er enkel Limburgers mochten starten en dat ook iemand die voor een Waals team rijdt kampioen kon worden.” Vanden Wijngaert schrijft dus eigenlijk een beetje Limburgse wielergeschiedenis.
Toch weet Matteo deze titel ook te relativeren. “Het is mooi en het geeft me vooral vertrouwen voor de komende weken. Want dan staan er met volgend weekend de Ronde van Vlaanderen en de week daarna het BK in Koksijde veel hoger aangeschreven wedstrijden op het programma.” Nationale kampioenschappen en Vanden Wijngaert… dat klikt blijkbaar. “Vorig jaar werd ik inderdaad bij de nieuwelingen derde”, lacht hij. “Maar ik besef dat het als eerstejaars junior in Koksijde moeilijk wordt om even goed te doen. Maar ik ga ervoor.”

Een jonge renner met talent hoort ook een beetje naar de verdere toekomst te lonken. Zeker in een tijdperk waarin voor de talentscouts de juniorescategorie van vandaag de beloftencategorie van vroeger was. “Ik probeer rustig te blijven en vooral de adviezen van mijn trainer Kevin Hulsmans te volgen. Hij traint me al van bij mijn eerste stappen op de fiets. Ik heb het volste vertrouwen in hem. Uiteraard kijk ik soms ook wel eens vooruit. Ik hoop vooral na mijn junioresperiode een goed gestructureerd beloftenteam te vinden. Maar daarvoor moet ik wel blijven presteren. Dus het ligt in mijn eigen handen.”
Met Hulsmans als trainer, ook ploegleider van het developmentteam Soudal-Quick Step, zit hij wat dat betreft al in de goede richting.