Cas Hermans leerde via Lotto tijdrijden

Geen Deen, geen Belg en dus ook geen Limburger als eerste leider van de Trixxo Ster van Zuid-Limburg na afloop van de proloog over 6,5km in Sittard. Wel een Czech. Pavel Sumpik liet de beste tijd afklokken. Hasselaar Cas Hermans stond tot op een kwartier van het einde op de tweede plaats maar moest op het einde nog een Czch en twee Denen laten voorgaan.
Om de leiderstrui aan te trekken moest Sumpik wachten tot de start van de zaterdagrit. Na de tijdrit was er immers geen podium. Dat was vooraf al beslist. Omdat er tegen het einde regen was voorspeld werd, wilde men de renners niet nodeloos laten wachten.
Een knappe prestatie van de Czech die ook de tijdritkampioen van zijn land is. Op het mooie maar ook lastige optekenen parcours liet hij na 6,5km een gemiddelde van net geen 48km/u. Daarmee deed hij 4” beter dan de Deen Louw Larsen en diens landgenoot Pedersen, rijdend voor het Kampische Acrog-Tormans-team.
Hasselaar Cas Hermans van het team Crabbé verraste met een vierde plaats. Zijn ploegmaat Seppe Geerinck uit Bree werd negende en derde beste Belg.
Hermans: “Ik moest vroeg starten en reed meteen de beste tijd. Maar omdat er nog zoveel renners moesten arriveren, was er geen haar op mijn hoofd dat dacht aan een top-10. Tot het laatste uur. Toen begon ik echt wel te stressen. Wat als ik hier win, flitste door mijn hoofd. Al wist ik dat de grote buitenlandse kanonnen nog moesten komen. Als je op een kwartier van het einde nog altijd leider bent, begin je toch te dromen. Maar uiteindelijk ben ik best tevreden met mijn vierde plaats en beste Belg. Een verrassing voor velen en zeker ook voor mij. Ik sta niet bekend als een sterke tijdrijden. Maar ik doe het graag en kwam gemotiveerd aan de start. Vorig jaar kreeg ik de kans om met Lotto-Dstny deel te nemen aan de crono des nations. Samen met specialist Alec Segaert op de bus zitten doet wat met een mens. Ik heb er ook heel veel geleerd zoals hoe je jezelf moet voorbereiden en opwarmen voor een tijdrit, hoe je moet indelen,… Van al die tips heb ik nu gebruik gemaakt en zie het resultaat.”