Er wacht ons een mooi Limburgs wielerseizoen

De Limburgse wegkalender staat op papier. De belangrijkste conclusie is dat het weer de goede richting uitgaat met het wielrennen in onze provincie. Het aantal wedstrijden blijft constant en met het EK zal Limburg voluit in de kijker staan.
“We zijn er van overtuigd dat in de toekomst de wielerpiste een katalysator zal zijn voor het wielrennen in onze provincie”, hoorden we tijdens de algemene vergadering van verschillende sprekers. “Bij de overkapping van de piste in Gent steeg het aantal leden in de provincie Oost-Vlaanderen met 13 procent”, benadrukt Pieter Van Schelvergem, coördinator weg-piste-veld. “We hopen dat dit ook voor Limburg zal gelden. En meer renners betekent ook automatisch meer wedstrijden.”
Het blijkt dat het aantal wedstrijden dat aangevraagd werd op dit moment status-quo is met een jaar geleden. Toen werd er na de kalendervergadering afgeklopt op 82 aanvragen, funwedstrijden niet meegerekend). Momenteel staan er 81 koersen op de kalender, onderverdeeld als volgt: 2 profwedstrijden (Ronde van Limburg en GP Maarten Wynants), 16 eliten en beloften (+3), 23 juniores (+2), 19 nieuwelingen (+1), 4 dames, 7 aspiranten (-1), 5 miniemen, 4 masters (-4), 1 tijdrit (BK ploegentijdrijden).
We noteren ook een paar belangrijke wijzigingen. Zo zal het PK tijdrijden niet meer op het militair domein van Leopoldsburg plaatsvinden maar op het Circuit van Zolder. “We gaan dit doen samen met Vlaams-Brabant en het is de bedoeling dat in ’25 ook Antwerpen aansluit. Zo kunnen renners uit verschillende provincie dat PK in dezelfde omstandigheden rijden en hun tijden met elkaar vergelijken”, aldus Van Schelvergem. Nog niet bekend tijdens de vergadering maar wel een feit is dat de Limburgse Pijl voor juniores met start en aankomst in Tongeren na een geslaagde eerste editie in ’23 niet meer zal doorgaan. En de provinciale kampioenschappen zijn geen open wedstrijden, maar gesloten wedstrijden wat betekent dat renners van andere provincies er niet mogen starten.
“Het wordt een fameus Limburgs wielerjaar”, aldus voorzitter Alex Onclin. “Zo zullen we in 2024 twee Vlaamse veldritkampioenschappen organiseren (Kerniel en Helchteren). Er is ook weer het BK ploegentijdrijden in Montenaken, er zijn diverse kampioenschappen op onze gloednieuwe wielerbaan en vooral… van 11 tot 15 september zal in Limburg het EK betwist worden met maar liefst 14 wedstrijden gespreid over vijf dagen.”

U vindt de kalender onder de rubriek WIELERKALENDER