Anna Vanderaerden Vlaams kampioen

In Boezinge mocht Anna Vanderaerden de trui van Vlaams kampioen bij de juniores over die wit-rode van Limburgs kampioen trekken. Een beloning van een sterke periode waaraan ze momenteel bezig is. Maar ook door een speling van een bizarre regelgeving.
In Boezinge volstond voor haar een derde plaats om kampioen te worden aangezien winnares Fee Knaven (dochter van ex-prof Servais) en Ella Heremans die haar met bijna een minuut vooraf gingen, allebei deel uit maakten van de Nederlandse selectie. Een beetje bizar aangezien Heremans uit Heist-op-den-Berg zopas nog tweede werd op het BK en twee jaar geleden nationaal kampioen bij de nieuwelingen en ondertussen zeker niet van nationaliteit is veranderd.
Omdat Heremans bij de Nederlandse junioresploeg AG Insurance die als Club Pavé onder Nederlandse vlag rijdt, moet ze een vergunning aanvragen bij Belgian Cycling en dus niet bij Cycling Vlaanderen. Vandaar dat Heremans niet in aanmerking kwam voor de titel van Vlaams kampioen die exclusief voor vergunninghouders van Cycling Vlaanderen geldt. Begrijpen wie kan.
“Rare regels”, dat vindt ook papa Gert Vanderaerden. “Normaal zouden enkel renners met een vergunning van Cycling Vlaanderen mogen starten. Nu was het een open wedstrijd waardoor iedereen startgelegenheid kreeg. Maar rensters zoals onder meer Ella laten dan hun Nederlandse ploegmaten af komen om te helpen en dat is dan ook weer niet eerlijk. Zo moest Anna op dit Vlaams kampioenschap opboksen tegen vier rensters van AG. Dat was onmogelijk. Maar omdat de regels er zijn om te volgen, was de titel toch voor Anna, die derde werd achter een Nederlandse (Knaven) en een renster met een niet-Cycling Vlaanderen-vergunning (Heremans).”