Buren Widar en Driesen helemaal bovenaan op BK voor juniores

Wat een coureur is die Jarno Widar. Niet verwonderlijk dat alle profploegen achter hem aanzitten. De manier waarop hij in Brasschaat, op een parcours dat totaal niet het zijne is, kampioen van België werd, spreekt tot de verbeelding. Ook een knappe prestatie van zijn buur Niels Driesen die tweede werd.

Widar en Driesen wonen op amper 10km van mekaar. Ook in de koers zijn ze vaak in elkaar buurt. Het begon twee jaar geleden toen beiden in Kerniel met elkaar in de clinch gingen met de provinciale titel als inzet. Widar haalde het verrassend van de toen nog hoger aangeschreven Driesen, die op zijn buurt enkele weken later nationaal nieuwelingenkampioen werd. Sindsdien kent quasi iedere wielerliefhebber Jarno Widar. Wat een coureur en dat heeft hij nog maar eens getoond door de manier waarop hij in Brasschaat nationaal kampioen werd.

Dat de renners en niet het parcours de koers maken, werd in het biljart vlakke Brasschaat nog maar eens bewezen. Al vroeg gingen zes renners aan de haal. Die werden op goed 60km van het einde bijgehaald door 6 achtervolgers met daarbij vier renners van Acrog-Tormans. Bij die twaalf leiders twee Limburgers: Jarno Widar en Niels Driesen. Het peloton was nooit ver weg en dus moest er vooraan constant gekoerst worden. Met uitzondering van Cuylits en nationaal tijdritkampioen Duarte Marivoet werd dat te zwaar voor de vroege vluchters zodat men nog met acht vooruit bleef. Twee van het team Crabbé (Widar en Vanden Heede), vier van Acrog (Driesen, Van Bylen, Staes, Schoofs) en de enkelingen Marievoet en Cuylits.

In de slotfase kwam het peloton nog heel sterk opzetten terwijl men vooraan begon aan te vallen. Eerst gingen Marivoet en Schoofs hun kans. Ze pakten 15” maar een sterke Widar dichtte met de rest in zijn wiel de kloof. Meteen daarna demarreerden Cuylits en Driesen. Weer dichtte Widar het gat, dit keer kon niemand anders mee. De twee Limburgers gingen samen met de toch wel snelle Cuylits naar de meet. En daar bleek er geen maat te staan op het meesterschap van Wellenaar Jarno Widar. Even later won Sente Sentjens de spurt voor de vierde plaats.

Het is van 1986 geleden (Peter Hoydonckx in Hoeselt) dat nog eens een Limburger nationaal kampioen werd bij de juniores.

Lees ook in HBvL