Eerste nationale elitetitel voor Julie Nicolaes

De zusjes Nicolaes

Met al een Europese medaille op zak was de 19-jarige Maaslandse Julie Nicolaes op de piste in Heusden-Zolder topfavoriet voor de nationale titel op de 500 meter. Ondanks de toch wel geduchte tegenstand van onder meer gouwgenote Valerie Jenaer, mocht Julie op het hoogste podium.

Deze nationale titel is voor Nicolaes haar eerste bij de eliten. Met haar tijd van 34.681 over de 500 meter deed ze net iets beter dan de gewezen IJshockeyster Valerie Jenaer (34.750). Vergeleken met het Belgisch record dat op 34.335 staat, kan het zeker nog sneller al is dit toch ook weer een stuk beter dan de 35.108 waarmee ze vorig jaar op het EK U23 in het Portugese Anadia zilver behaalde. “Een bewijs dat ik sterker ben geworden. Ik ben zeker tevreden met de tijd want mijn voorbereiding op dit BK was zeker niet optimaal”, aldus Julie. “Ik kom net uit de examens en uit een zware trainingsperiode. De piek ligt zeker niet op dit BK maar op het komende EK in het Apeldoorn dat van 10 tot 14 januari doorgaat.”
Met ook nog Valerie Jenaer, zevenvoudig wereldkampioen BMX Kjelle Poets en de Diepenbeekse Zoë Wolf in de top-5 lijkt de 500-meter een echt Limburgs nummer te worden. Dinsdag vullen deze vier Limburgse meisjes in Gent het vijf koppen tellende peloton voor het BK Keirin. Al zal het voor hen om met Degrendele de enige niet-Limburgse van de titel te houden.

Dat lukte Julie Nicolaes zaterdag ook niet in het sprintnummer waarin ze zilver behaalde. Nadat ze in de halve finale twee keer de mat nam van Valerie Jenaer moest ze in de finale twee keer Nicky Degrendele laten voorgaan. “Vorig jaar moest ik in dit nummer de kleine finale rijden en nu mocht ik sprinten voor goud. Dat is toch een vooruitgang”, glimlacht Julie. “Nicky kloppen was nog iets te hoog gegrepen. Ze is zeven jaar ouder dan ik en heeft tonnen ervaring. Dus in dit geval kan ik best leven met zilver”.