Ook ‘Limburgse Walen’ kunnen kampioen worden

Omdat er nog moeilijk kandidaten te vinden waren voor het inrichten van een provinciaal kampioenschap werd afgestapt van de vaste datums en werden er de jongste jaren titels uitgereikt in gewone ‘open’ wedstrijden waaraan renners uit alle provincies konden deelnemen. Dat wordt door Cycling Vlaanderen nu weer herroepen. Provinciale kampioenschappen kunnen nog enkel tijdens het weekend dat er in elke provincie een kampioenschap zal zijn.
Bedoeling daarvan is een opwaardering van de provinciale kampioenschappen. “Het heeft inderdaad minder uitstraling wanneer een kampioen niet als eerste over de streep komt”, vindt ook voorzitter Alex Onclin. “Aangezien nu enkel renners woonachtig in Limburg zullen mogen starten zal de winnaar van de koers ook de kampioen zijn. En een primeur… dat mag voor het eerst sinds jaren ook een Limburger met een Waalse licentie zijn. Dat is niet van een leien dakje gelopen, maar het is Cycling Vlaanderen gelukt. Een flinke stap voorwaarts.”
Toch blijft het wellicht een heikel punt om inrichters te vinden. Een wedstrijd met enkel Limburgers betekent ook kwantitatief een beperkt deelnemersveld.
“We beseffen dat clubs niet in een rij zullen staan aan te schuiven”, weet de voorzitter. “Maar we willen hen als Limburgse afdeling een steuntje in de rug geven door de organisatievergunning van 370 euro terug te betalen. Clubs zullen ook niet meer moeten aanbesteden om een kampioenschap te krijgen. Het gaat hen dus geen extra geld kosten. Integendeel. Mochten er meerdere kandidaten zijn, dan zullen we met hen aan tafel gaan zitten want uiteindelijk zijn er toch drie kampioenschappen (Eliten en beloften, juniores, nieuwelingen) te verdelen.”
Wat indien er niet genoeg kandidaten zijn? “Dan zullen we er als Limburgse federatie voor zorgen dat er toch voor elke categorie een kampioenschap zal zijn door eventueel naar Terlaemen te trekken.”

De door Cycling Vlaanderen vastgelegde data waarop er in Limburg geen andere wedstrijden dan de kampioenschappen mogen georganiseerd worden:

Elite2 en beloften: zaterdag 6 of zondag 7 april.
Nieuwelingen: zaterdag 4 of zondag 5 mei.
Juniores: zaterdag 11 of zondag 12 mei.

De kampioenen van 2023: Cédric Raymackers en Milan Paulus