Widar is eerste Belg die de Baby Giro wint

Wellenaar Jarno Widar is eindwinnaar geworden van de Giro Next Gen. Eén van de meest prestigieuze rittenwedstrijd voor beloften. Hij is daarmee de eerste Belg die daarin slaagt. En dat terwijl deze rittenwedstrijd toch al sinds 1970 bestaat. Ritwinnaar uit eigen gouw waren er nog: Jasper Philipsen twee keer (2017 en 2018), Jordi Meeus (2020) en Jan Kuyckx (2001) één keer.

Samen met zijn Lottoploegmaats heeft hij deze rittenwedstrijd, waarin klimmers thuis zijn, gedomineerd. Hijzelf won de twee lastigste bergritten met meer dan 3000 hoogtemeters en met telkens aankomst boven op een lastige col. Widar komt daarmee op de erelijst samen met ‘namen’ zoals onder meer Sevakov, Vlasov, Pidcock, Ayuso, Leo Hayter (jongere broer van Ethan) en volgt de Deen Staune op, momenteel in het team van Visma aan de slag in de Ronde van Zwitserland.

“Het enige waar ik voor vreesde was een slechte dag”, aldus Jarno. “Gelukkig kwam die er niet. Zaterdag werd het nog moeilijk gemaakt. Er raakte een kopgroep van acht renners voorop die vijf minuten voorsprong namen. Gelukkig zat dat niet echt iemand bij die een bedreigen vormde in het klassement en konden we op de slotklim van 10km nog veel rechtzetten. Zondag wachtte ons de slotetappe over 137km van Cesena naar Forlimpopoli over eveneens een geaccidenteerd terrein goed voor 2000 hoogtemeters met maar liefst vijf keer de beklimming van e Bertnioro, een kuitenbuiter van 3km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%, die de laatste keer op 10km van de aankomst onder de wielen werd geschoven.”

De wedstrijd werd gekleurd door een kopgroep van 13 renners die door het peloton, met constant Widar op de voorste rijen, onder controle werd gehouden. De leiders bleven nog net vooruit en konden spurten voor de zege. De Brit Matthew Bennan van het team Visma haalde het.

De nog maar 18 jarige Widar, op één na de jongste deelnemer in deze Giro Next Gen, kon als eindwinnaar juichend over de eindmeet bollen. Tijdens het slotinterview raakte hij niet uitgesproken over zijn ploegmaats waaronder ook Arne Baers uit Paal-Beringen. “Het was ongelooflijk wat ze voor mij gedaan hebben. Zij hebben vandaag 99% van het werk gedaan. Ikzelf heb eigenlijk niets moeten doen dan volgen. Als de gelegenheid zich voordoet wil ik volgend jaar graag nog eens opnieuw deelnemen, want dit was echt wel een fantastische wedstrijd.”

“Het gevoel dat ik nu heb is ongelooflijk. Met nog drie ronden te gaan vandaag zaten we ineens ruim anderhalve minuut achter de vluchters en begon ik een beetje te stressen. Maar de ploeg heeft weer ontzettend hard gewerkt. Dat is de hele week het geval geweest. Eigenlijk is deze overwinning voor 99 procent hun werk en slechts 1 procent van mij. Ik ben niet één keer bang geweest om de roze trui te verliezen. Ik heb altijd in hen en in mezelf geloofd.”

Het Lotto Dstny Development Team heeft een prachtige week gehad in Italië. Widar pakte niet alleen de Maglia Rosa, maar claimde ook twee etappes, in Sant’Anna d’Alfaedo en Ala di Stura. Ook mag hij de trui van de jonge renner mee naar huis nemen. Steffen De Schuyteneer voegde deze week een derde overwinning toe aan het lijstje van Lotto Dstny door naar de overwinning te sprinten in Cremona.